PAYLAŞ
Hadis Sınıfları Hakkında
(Son Güncelleme: 26 Şubat 2017)

Sahih Hadis diye bir kalıp kullanılageliyor… TV izlediğimiz zamandan bu yana biliyoruz ki; televizyon, radyo, gazete, dergi, internet siteleri… Ne varsa, bir hadis zikredilirken onun nasıl bir sınıfa dahil olduğuna izmanca değiniliyor. Yahut bir tartışma duyuyorsunuz, “o hadis sahih mi bakalım…” veya “ama ona uydurma diyorlar…” diye gidiyor. Pekiyi 15 asırdır devam eden ilim, bu kadar basit mi?

Sahih Hadis, Mevzu Hadis Farkı

Sıhhati açısından konuyu inceleyen iki yazı yayınlandı geçen günlerde Dârü’s-Selâm‘da. Çok temelde, yani bu ilimle iştigal etmeyen bir müslümanda bulunması gereken basit brkaç bilgi içeriyordu yazılar. Sahih Hadis nedir, Hasen Hadis nedir, Mevzu (uydurma) hadis nedir gibi sürekli zikredilen sınıflardan bahsedildi. Anlaşıldı ki bu derin ilim, 3 kelimeden ibaret değil, 3 kelimeyle ifade etmek de mümkün değil.

Yazıların en önemli faydası bence şu oldu ki; halk içinde sahih diye zikredilen şeyin aslında hadis lüteratüründe başka bir şey olduğu, yahut onun ğayrisinin başka şeyler olduğu idi. Zira avam arasında tek sınıf bir doğru-gerçek hadis sınıfı olarak Sahih biliniyor. Yazılardan anlaşıldı ki hâl öyle değil. Bunun hasen olanı var, zayıf olanı var, bunlardan amel edilebilir olanları var…

Hadislerin vahiy olduğu inancın sahip ehl-i sünnet itikadında biri olarak, bu meselenin çocukların ilk din eğitimlerinde işlenmesi gerektiğine inanıyorum. Hayat boyu hadisleri iki sınıfla sınırlandıracak ve hatta bunlar ile amelin yahut inkarının hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmayacak nesiller bir Müslüman ülkede nasıl yetiştirilebilir?!

Genel bir bilgi edinilmesi açısından okunmasını tavsiye ederim. Her iki yazının bağlantısını payaşıyorum:

Vesselâm.

BİR CEVAP BIRAK

Yorumunuzu ekleyin
Buraya adınızı yazın