PAYLAŞ
Merkür'ün Gölgesinin İzdüşümü Güneş Diski Üzerinde

Bugünden başlayarak yarına kadar devam edeceği haberlere konu olan olay kısaca “Merkür diskinin izdüşümü, güneş diskinin üzerine düşecek” diye ifade ediliyor. Nâdirattan sayılan ama 100 yılda 13 sefer gibi pek de azımsanmayacak sayıda gerçekleşen bu olayın çıplak gözle görülmesi mümkün değilmiş. Özel bir teleskop ve güneşe bakılacağı için göze zarar vermemesi maksadıyla da özel filtreler ile izlenmesi gereken bu gök olayı için rasathaneler günlerdir çağrılar yapıyor, milleti bu “şölen”i izlemeye davet ediyor.

Aslında olay yarın sona erecek olmasına rağmen, günbatımı ilebirlikte izlenebilmesi de son buluyor. Yabancı kaynaklarda mesele “Mars 9 Mayıs 2016’da Güneşin önünden nadi gerçekleşen bir transit geçiş yapacak ve dünyanın çoğu kesiminden izlenebilecek” diye geçiyor.

Pekiyi nedir yani? Ne oluyor? Merkür âlemlerin Rabbi olan Mevlâ Te’âlâ’nın koyduğu dengede, sözde kendi yörüngesinde yoluna devam ediyor. Biz de aynı Allâh’ın (celle celâluhû) çizdiği güzerhâhda ve O’nun verdiği ilim ve keşif ile bunu farkedip, bunu bir veri olarak kaydediyor, belki bazı hesaplarda kullanıyoruz. Söz konusu izlemeye gelince, “aaa, ne güzel (ne oluyorsa)” falan deyip Merkür’ün gölgesine hayretler içinde bakıyoruz. Gölge yahu, gölgeye bakıyoruz ve bize bir şey verdiği yok. Doktorun baktığı bir şeye bakmak gibi bizimkisi. Mikroba bak, elmaya benziyor… E, ne oldu yani benziyor da?

Kurulan büyük dengeyi, bunun bize öğretilmesini ve kurucuyu, ve öğreticiyi düşünmeden “doğa olayı” denen Yaratıcının Olaylarını boş boş “gözlem”lemeyelim. Geçen vakit ömürden geçiyor. Salih Hoca Efendi diyor ki:

Aya bakıyorsun, güneşe bakıyorsun, öyle patlamış, böyle sönmüş de olmuş diye hayret ediyorsun, ayın Yaratıcısını düşünmüyorsun, O’nun yaratmasına hayret etmiyorsun.

Mercury Merkür, tefekkür de tefekkür.

Son olarak, olay çeşitli facebook sayfalarından da yayınlacakmı. Konunun basit açıklamasını yapan bir video:

BİR CEVAP BIRAK

Yorumunuzu ekleyin
Buraya adınızı yazın