Yazıdaki Başlıklar
Hiç şüphesiz son yılların en uzun soluklu kullanıma açık ve bir o kadar gereksiz teknolojik ürünü VR (sanal gerçeklik) gözlükleri. Teknolojisine laf söylemek doğru değil tabii; ürün olarak diyelim. Vakit öldürmekten başka bir şey için kullanılmayacak olan bu gözlükler, tüm dünyada ciddi bir çıkış içerisinde. Tabii eleştirimi son kullanıcı zaviyesinden yapıyorum. Misalen laboratuvar ortamında yahut bir operasyon ortamında komuta ve müdahaleyi kolaylaştırmaya da yarayacak sanal gerçeklik teknolojisinden değil, daha çok burada ele almak istediğim kişisel kullanım odaklı gözlükleri kastediyorum.
Sanal Gerçeklik Gözlükleri
Teknolojik olarak sunduğu sınırlı çeşitliliğe sahip özellikler, sınırlı sayıda oyun ve video seçenekleri ile henüz yolun başında olan VR, şimdiden ciddi bir rekabet piyasası oluşturmuş durumda.
Piyasada HTC’sinden Google’ına, Sony’sinden Samsung’una bilinen markalar kadar, pek çok “küresel çapta yaygın olmayan” markalar, önümüzdeki 1-2 sene içinde üretilen kocaman bir pastadan, kendince bir dilim alma peşinde yatırım yapıyorlar.
En İyi Sanal Gerçeklik VR Gözlükleri
Sony Playstation, Samsung Galaxy gibi sadece kendi cihazlarını destekleyen Sanal Gerçeklik Gözlükleri yanında, Google CardBoard, Zeiss gibi tüm telefonlarla ya da PC ile uyumlu modeller üretenler de yavaş yavaş pazar stratejilerini ortaya koymuş durumdalar. 2017 bu açıdan rekabetin kızıştığı ve son kullanıcıya oldukça avantajlı bir yeni teknoloji deneyimi sunan bir yıl olacağa benziyor.
VR Sanal Gerçeklik Gözlüğü Fiyatları
Sanal Gerçeklik Gözlüklerini, AliExpress gibi uzakdoğu alışveriş sitelerinden 10-15 dolardan başlayan fiyaatlarla bulabiliyorsunuz. Fiyatlar, markaların satış stratejileri, kaliteleri ve özelliklerine göre 1.000 dolarlara kadar varıyor. Yapacağınız şey basit, oyun oynarken kendinizi orada hissetmek… Oyunun içinde hissetmek. Video izlerken ortamda bulunduğunuz yanılgısına düşmek… Ne denebilir ki. İnteraktif etkileşime sahip bir eğitim sınıfı oluşturabildiğimiz zaman bu gözlüklere sıcak bakacağıma söz veriyorum… Söz!
Sanal Gerçklik Gözlükleri Marka ve Modelleri
Piyasa bulunan VR Gözlük Markaları ve mevcut modellerinin isimleri:
- Google CardBoard
- Samsung Gear VR
- Zeiss VR
- Oculus Rift
- HTC Vive VR
- Sony Playstation VR
- Razer OSVR
- VR Shinecon 3D
- VR 3D Glasses (Muhtelif modelleri var)
- VR Box 3D
- VR Case 3D
- DSC VR
ve daha onlarca “her gün isim değiştirebilecek kapasitede” ürün piyasada 10 dolar ile 899 dolar arasında satışta.