PAYLAŞ
Ev mantısı, el mantısı yapmak
(Son Güncelleme: 18 Şubat 2017)

Elbette mantı sevmeyenler de var. Ancak sanırım sevenleri fazladır…en azından benim etrafıma bakarak yaptığım yorum bu. Mantının en meşhuru Kayseri’de yapılanı. Kayseri mantısının hamurunda falan bir özellik mi var onu bilmiyorum. Yalnız iyi bir el mantısının 40 tanesi bir sevis kaşığına sığar denir. Bu bir efsane sanırım. Gerçekten mi geliyor, yoksa mantıyı herkesten çok seven birinin umudundan mı üremiş bilinmez. Velhasıl mantının iyisi küçük olanı. Şimdi mantı nasıl yapılır bir bakalım. Vereceğim tarife göre siz de mantı yapabilirsiniz. Yalnız ben vereceğim tariften kaç porsiyon çıkar bilemiyorum. Bunun iki sebebi var; biri benim çok yiyen biri olarak kendime göre yapıyor olmam, diğeri ise bunu okuldan ya da evden değil yaparak öğrenmiş olmam. Yaklaşık 4 kişilik diyelim, hamurdan siz çıkartırsınız miktarı.

Kendi mantınızı yapmak için bir fırına ihtiyacınız olduğunu unutmayın !

 

Malzemelerimize bakalım :

  • 2 su bardağı un
  • Su (Miktar size kalmış)
  • Tuz (Miktar size kalmış)
  • 200 gr. kadar kıyma
  • 1 adet büyükçe soğan
  • Kendi mantınızı yapmak için bir fırına ihtiyacınız olduğunu unutmayın !

 

Wink Yapılışına Geçelim :

Un, su ve tuz ile hamurumuzu hazırlayalım. Bu hamurun kıvamı konusunda bir şey diyemeyeceğim malesef, çünkü tarif edecek kadar usta değilim. Ancak hamurun açılacağını düşünerek hazırlayın. Daha sonra hamuru açmak için beze beze ayırın. Her bir bezeyi oklavayla açın. Açılmış hamurun kalınlığı 2-3 milim kadar olmalı.

Soğanı rendeleyip kıymayla bir güzel karıştırın. Bu harç dinlenirken açılmış hamuru küçük kareler şeklinde dilimleyin. Daha sonra bu karelerin içine kıyma harcından ilave edin. Karelerin kapatılacağını unutmayın ve harcını ona göre koyun. Karelerin uçlarını birleştirerek mantıları kapatın.

Fırınınız 170-180o ısıtılmalı.

Mantıları kapatmanız tamamlandığında onları fırın tepsisine yağlıkağıt üzerinde dizin. 15 dakika civarında fırınlayın.

Ev Mantısı Nasıl Yapılır El Mantısı Nasıl Yapılır

 

Servisi :

Mantımız haşlanarak yenmeye hazır. Mantıyı haşlarken 10 dakika yeter. Tabi kaynarken geçecek süreden bahsediyorum. Soğuk suyla haşlayın, kaynayınca 10 dakika daha dursun ve kapatın. Sadece yenecek kadarını haşlayın, kalan kısmını dondurucu bölmesinde saklayın.  Mantı malum yoğurtla yenir ve özel olarak sarmısakla sorununuz yoksa bu yoğurt sarmısaklı olmalıdır. Bir şartı da yoğurdun üzerine biberle yağ yakmak. Bunun için her porsiyona yarım yemek kaşığı tereyağ (yoksa teremyağ ya da başka margarin) olacak şekilde, örneğin 4 kişilik mantı için 2 yemek kaşığı tereyağ ve az miktarda tuz ile bol acı pul biberi kızartın. Bu işi hemen servisten evvel yapın. Servis esnasında mantının üzerindeki yoğurdun üzerinden yağı gezdirirken cizirdaması lazım. Yoksa zaten mantı bitmeden donar. Yukarıda bugün yaptığım mantının dizüstünden çekilmiş resmini görebilirsiniz.

Mantı ile ilgili iki tecrübemi de aktarayım. Mantıyı sadece yiyeceğiniz kadar haşlayın. Çünkü kalan mantı özelliğini yitiriyor ve hamurlaşarak birbirine yapışıyor. Daha sonra bunu yemek ne kolay ne de hoş olmuyor. Ayrıca servisten sonra tencerede kalan mantı varsa bunu 2. servisi yapana kadar suyunu süzerek bırakın. Yoksa iki servis arasında mantıların kalan suyu nasıl çektiğine hayret edebilirsiniz…kocaman ve tatsız mantılarınız olur.

Bir ipucu daha vereyim size. Sanırım asıl bu hoşunuza gidecek. Eğer benim gibi fırınınız yoksa ya da bu mantının hamurunu açmak, fırınlamak gibi işleri zor geliyorsa, en yakın yufkacıdan taze el mantısı isteyin. Kırmızı ya da beyaz et kıyması ve soya kıyması gibi alternatifler de sunacaklardır. Mantı iyiyse, mantıyı yapan ustaysa sizin yaptığınızdan güzel olma ihtimali de var.  Daha sonra işin haşlama tarafından başlayın. Evet mantı yapmayı biliyorum ve daha evvel tecrübe de ettim ama itiraf ediyorum ki bu resmi hazır mantı yaparak çektim 🙂

Afiyet olsun.

 

BİR CEVAP BIRAK

Yorumunuzu ekleyin
Buraya adınızı yazın