PAYLAŞ
joomla_16_beta_logo

Daha evvel 2 sefer Joomla! 1.6 özelliklerine değinmiştim. Beta sürümün yayınlanması ile tekrar 1.6 özelliklerine bakmanın uygun olacağını düşündüm. Bu yazınn sonunda ihtiyaç duyarsanız bağlantılarının eklendiği diğer 2 yazıyı da inceleyebilirsiniz. Joomla! 1.6.0 Beta sürümü, medya yöneticisi dışında neredeyse tamamlanmış bir kararlı sürüm görünümü veriyor. Hal böyle olunca özelliklerini de tamamen kulanabilme şansınız oluyor. Joomla üye yönetim ve çok dilde yayını kolaylaştıran bu seride bazı eleştirilerin cevabını az da olsa vereceğe benziyor.

Komple MVC yapısına kavuşan sistem sayesinde artık nerdeyse ne isterseniz yapabileceğiniz Joomla sisteminin yönetim arayüzünde de ön yüz kadar kolaylıkla değişiklikler yapabileceksiniz. Kendi tasarımını uygulamanız çok kolaylaşacak.

Yeni eklenmiş özellikler

Gelişmiş Erişim Kontrolü:
Dilediğiniz kadar üye grubu oluşturun. Üye gruplarının erişim kurallarını belirleyin. Sitenin her noktasında, bileşenlerden modüllere, içerik öğelerinden temalara kadar her noktada bu erişim kontrol sistemini dilediğinzi gibi kullanın. Örneğin bir eklenti ya da içeriği sadece sizin oluşturduğunuz yeni üye grubundakiler görsün. Her bir öğe için ayrı ayrı silme, düzenleme, durum değişikliği erişim yetkilerini düzenleyebilirsiniz.

İç içe kategoriler:
Sınırsız derinlikte iç içe kategoriler oluşturun. Bölüm yapısı kaldırıldı. Artık dilediğiniz kategoriyi alt-üst bağımsız kategoriler ya da tüm siteyi tam bir ağaç kategori mantığında yapılandırabilirsiniz.

Güncelleme:
Tek tıklama ile eklentilerinizi güncelleyin. Eklenti yöneticisinde uyarılar alanında ilgili uyarıları opkuyun, güncelleme alanından dilediğiniz eklentiyi tek tıkla güncelleyin.

Semantik XHTML Şablonları:
Akıllı şablon sistemi. Bu seride şablon yapısınde geliştirmeye gidildi. Yönetim merkezine girdiğiniz anda farkı görebilirsiniz. İçeriğinizin sunum ve yönetimini kolaylaştıran akıllı şablon sistemi işleri kolaylaştırıyor.

Bunun dışında göreceğiniz onlarca farklılık geliştirmeler ve paketlemede yer alan eklentilerdir.

Geliştirmeler

Kullanıcı Profil Alanları
Kayıtta ve profil alanında kullanılmak üzere fazldan üye bilgi alanları için artık bir 3. parti eklentiye ihtiyacınız yok. Tek yapmanız gereken, kurulum sonrası uygulama eki yöneticisindan Kullanıcı – Profil isimli uygulama ekini etkinleştirerek düzenlemek. Yetmez, dilerseniz uygulam ekleri içinden Kullanıcı – İletişim Oluşturucu uygulama ekini etkinleştirip düzenleyerek, her yeni üye kaydında, kaydolan kullanıcıya bir iletişim alanı oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.

Meta Veriler

Kategoriler de dahil sitenin görüntülenebilir her birimine yönetilebilir meta alanları eklendi.

Menü Yöneticisi
Menü Yönetim: Menü Yöneticisinde bağlı menüler ve modülleri görerek tek tıkla bunlara geçiş yapabilirsiniz.
Toplu İşlemler: Menü öeğelerine toplu işlem yapma özelliği geldi. Dilediğiniz menü grubunda erişim seviyesi, taşıma, kopyalama gibi işlemleri topluca seçtiğiniz menü öğelerine uygulayabilirsiniz.

Yeni Modüller
Son Üyeler modülü geldi. Üye isimlerine üye profil alanını da bağlayabilirsiniz.
Dil Değiştirici modülü, sitenizin tümden ya da kısmen içeriğini birden fazla dilde oluşturmanız durumunda dil değiştirme görevi görür.
Kategori İçerikleri modülü, gelişmiş bir içerik listeleme modülü olarak karşımıza çıkıyor. Betanın örnek verisinde kurulu gelmemiş olma gibi bir eksiklik var…atlanmış sanırım. Ancak Yeni Modül alanından seçerek kullanabilirsiniz. Çok kullanılacağından eminim.
Çevreleyici (wrapper) modülü ile  iFrame modülünüze yeniden kavuşuyorsunuz.

Modül Özelliği
Özel HTML modülünde uygulama eki kullanabilirsiniz.

Yönlendirmeler
İç adreslerinizi başka adreslere yönlendirebilmeniz için bir de yönlendirme bileşeni geliyor.

Site İçerik Dilleri
Herhangi bir 3. parti dil yöneticisine gerek kalmadan sitenizde dilediğiniz dillerde içerik oluşturup hangi içeriğin hangi dilde görüntüleneceğini belirleyebilir ve dil değiştirici modül ile diller arası seçim yaptırabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, kurulumdan sonra uygulama eki yönetiminden Sistem – Dil Filtresi uygulama ekini etkinleştirmek. Daha sonra her içeriğin kendi yönetim alanında dilini belirleyebilirsiniz.

Kolay Kod Ekleme
YAzım düzenleyiciler arasına Ercan’ın CodeMirror yazım düzenleyicisi eklendi.

İçerikte İçerik Bağlantısı
İçerik yazım düzenleyici – genişletme uygulama eklerine bir yenisi eklendi. Yazım Düzenleyici Düğme – İçerik isimli bu uygulama eki, içerik girdiğiniz alanda bir başka içeriğin bağlantısını kolayca oluşturmayı sağlıyor.

Dil Dosyası Umursamzlığı
Artık dil dosyalarında da umursamzlık özelliği kullanılabilr. Böylece her güncellemede kendi düzenlediğiniz dil dizileri orijinaline dönmeyecek, Devamını Oku’nun varsayılanını Bu Haberin Devamı şeklinde düzenlediyseniz, hep öyle kalacak.

 

En önemlileri bunlar olmakla birlikte, kullanırken bir çok “kolaylaştırıcı değişikşlik” olduğunu göreceksiniz. 1.0 için silkinme, 1.5 için kendini farketme diye nitelendirdiğim Joomla! Projesi için 1.6 serisi bence tam bir gelişme evresi olacak. Sonraki seride iys projesinin mantık olarak tamamlanabileceğini düşünüyorum.

 

BİR CEVAP BIRAK

Yorumunuzu ekleyin
Buraya adınızı yazın