PAYLAŞ
Lenovo Dizüstü Bilgisayar ve Windows 10

10 yılı aşkın bir Asus kullanıcı olarak mı bunu yazıyorum? Evet. Bu beni diğer markaların düşmanı yapar mı? Hayır! Windows 10 ile Microsoftun aktif deneklerinden biri haline gelmeden evvel de elimin altındaki -ilk bakışta oldukça iyi bir donanıma sahip olan- Lenovo dizüstü bilgisayar ile aram bozuktu. Hatta Windows 10’a yükseltme sebeplerimden biri de buydu diyebilirim.

Hangi Lenovo Modeli?

Öncelikle ne kullandığımdan başlamak lazım sanıyorum. İşyerinde kullandığım pc bir dizüstü. Mobil olabilmek için senelerdir sabit bilgisayarlar kullanmıyoruz. Teknolojinin geldiği nokta bugün dizüstü, hatta all in one tipindeki tabletleri bile neredeyse masaüstü bilgisayaralr ile yarışır hâle getirdi. Bizim külüstüre dönelim. Bizim külüstür bir Lenovo. Model olarak ideapad z510 20287 olarak geçiyor. Yahu arkadaş, bu kadar uzun model numarasına rağmen şu işlemciyle çalışır diye bir açıklama yok internette iyi mi. Hadi ideapad z510 için birkaç konfigürasyon yaptınız diyelim, o bile anlamsız geliyor da; ta 20287’ye kadar model oluşturuyorsunuz, halen yok i5 olanı, yok 8gb ramlisi, yok 4gb akran kartlısı… Bu kadar piyasa malı olunmaz.

Dönelim olması gereken yere tekrar. Lenovo ideapad z510 20287 model, i7 4702 MQ işlemciye sahip, ürün sunumu 8gb olup 16gb’a yükseltilmiş ram, 1 tb hdd ve sair diğer özellikler. İlk bakışta oldukça iyi görünen bu donanım, benim gibi ayda 4-5 sefer çökme yaşadığınızda, donanımsal uyumun önemini kavramanıza yardımcı olacak bir öğretici halini alıyor. Bu noktada, Lenovo’nun donanım uyumu sorunu yaşadığını düşünüyorum. keşke onun uzmanı olsam da şunlar uyumlu, şunlar uyumsuz diyebilsem.

Lenovo ideapad Windows 10

Ola ki bir gün Microsoftun tekliflerinden bıkıp da Windows 10’a yükseltmeye karar verdiyseniz ve yarım saat gibi kısa bir sürede sisteminizi hasarsız Windows 10’a yükseltmenin mutluluğunu yaşadıysanız, Lenovo’da yaşadığınız çökmeler had safhaya ulaşmış ya da buna ramak kalmış demektir. Windows 10’dan evvel her biri 5-10 dakiakaya mâlolan çökmeler, Windows 10’un anlaşılması güç güncelleme yapısı sebebiyle 20 dakikanın üzerine çıkıyor. Her bir çökmede, yeniden başlatma sonra her nasıl olduyorsa Windows 10 tarafıdan yeni bir güncelleme yapılandırması başlatılıyor ve bu işlem size 1 ilâ 3 yeniden başlatma içeren büyük çaplı güncellemeler olarak yansıyor. Hayır, kullandığım tek bilgisayar bu olsa, bir tevafuk ile her sefer çökmede bunun denk geldiğini ya da çökmelerin güncellemelere bağlı ortaya çıktığını düşünebilirim. Üstelik çökmeler Windows 10’dan çok zaman önce başlamış ve çökme ekranı değişmemişken. Üstelik Windows 10 otomatik güncellemeler kapalı iken!

Unutmadan, Windows 10 Pro 64 bit kullanıyorum. Lenovo ile aramdaki bağ şiddetli geçimsizliğe dönüşmeye az kaldı. Tamamıyla aynı işleri yapabildiğim, evdeki 10 senesini doldurmuş Asus’da bulduğum huzura Lenovo’da çok uzağım ve bunun Lenovo daha Türk piyasasına ilk girerken kendisine duyduğum soğuklukla alakasını kuramıyorum. Bu, tamamen kullanım tecrübesi ile alakalı.

Kernel Security Check Failure Hatası

Bugün sabahın 7’sinde yaşadığım ve bana 21 dakikaya mâlolan sorunun ise Windows 10 ile NVIDIA arasındaki çok yaşandığını öğrendim. Şimdi benim yaşadığım sorunun kaynağının aynısı olup olmadığını anlamaya çalışacağım. NVIDIA’nın bir güncellemesi ile bu sorunun çözüldüğü söyleniyor. Eğer siz de Windows 10 kullanıcısı iseniz, ekran kartınız NVIDIA Geforce serisi bir ekran kartı ise ve Kernel Security Check Failure şeklinde bir yeni nesil mavi ekran hatası aldıysanız, güncel geforce güncellemesine sahip olduğunuzu kontrol edin.  Tabii aslında bu hata pek çok sebeple ortaya çıkabilien, Windows 10’da yaygın bir hata.

Her durumda da geçmiş olsun. Konunun özü şu; alın ya da almayın tavsiyesinde bulunmuyorum. Ancak kendime söylediğim bir şey var; -Mevlâ Te’âlâ büyük konuşturmasın- bu ilk ve son Lenovom.

BİR CEVAP BIRAK

Yorumunuzu ekleyin
Buraya adınızı yazın