PAYLAŞ
Wordpress Varsayılan RSS Feed Adresleri

WordPress Varsayılan RSS feed adresi, herhangi bir rss gösterici araç kullansanız da kullanmasanız da tüm sayfalar için standart bir yapı üzerine oluşturuluyor. Kısacası, WordPress Kategori RSS, Ana Sayfa RSS, Etkiket RSS, Sayfa RSS, Yorum RSS bağlantıları, belirli bir mantıkla oluşturulan sabit adreslerle ifade edilebildiğinden kullanım kolaylığı sağlıyor. Tek dikkat edilmesi gereken, adresleri yaniden yazılabilir olarak kullanılamayan sunucularda ana yerleşik adreslerin tercih edilmesi. Adresin yeniden yazılabilir olarak yapılandırıldığı günümüz sunucularının %99’unda, yerleik adres yapınızı nası belirlerseniz belirleyin, ezberinizdeki WordPress Varsayılan RSS adreslerini kullanabilirsiniz.

Site haritalarından rss beslemelerine odaklanan botlara ve sitenizi takip edenlere kadar birkaç amaç için kullanabileceğiniz wordpress varsayılan rss adres yapısına bir bakalım:

WordPress Varsayılan RSS Feed URL

WordPress ana sayfa RSS adresini şu şekilde bulabilirsiniz:

http://siteadresi.niz/?feed=rss
http://siteadresi.niz/?feed=rss2
http://siteadresi.niz/?feed=rdf
http://siteadresi.niz/?feed=atom

Bunlardan SEF URL (permalink) yapısında yeni adresleri de şöyle elde edebilirsiniz:

http://siteadresi.niz/feed/
http://siteadresi.niz/feed/rss/
http://siteadresi.niz/feed/rss2/
http://siteadresi.niz/feed/rdf/
http://siteadresi.niz/feed/atom/

WordPress Kategorilerde RSS Feed URL

Kategorilerinizde de yine RSS adreslerini çağırmanın birden fazla yolu var. Hem oriinal adres yapısı içerisinde, hem de permalink yapısında adreslerinizi çağırabilirsiniz. WordPress ayn zamanda birden fazla kategorinin RSS çıktısını da alabilmenizi sağlıyor.

İlk örneği tek bir kategori için verelim:

http://siteadresi.niz/?cat=11&feed=rss2

Burada örnek olarak 11 yazdığımız yer kategori ID numarası. İstediğiniz kategorinin ID numarasını oraya yazarak adresi oluşturabilirsiniz. Yine sonunu istediğiniz besleme türü için rss, rss2, rdf, atom şeklinde kullanabilirsiniz. Bunu permalink yapısında SEF olarak kullanmak isterseniz şunu deneyin:

http://siteadresi.niz/category/kategori-ismi/atom/

Adres yapısında örnek olarak verdiğim /category/ kısmı, sizin kategori temeli olarak permalink sayfasında belirlediğiniz kelimedir. Orayı boş bıraktıysanız WordPress adres oluştururken bunu “category” olarak kullanır. Sonraki bölümde verdiğim “kategori-ismi” kısmı, anlaşılacağı üzere kategorinin isminin kısa adres yazımını ifade eder. Örnek bir wordpress feed url vermek gerekirse, kendi blogumdan size Joomla kategorisinin Atom feed besleme adresini vereyim. Ben kategori temeli olarak kategori kelimesini kullanıyorum. Kategori ismi Joomla. Besleme türü Atom. Buna göre adresi oluşturalım:

https://aytugakar.info/kategori/joomla/feed/atom

Adresi kontrol edebilirsiniz.

Birden fazla kategorinin beslemelerini tek beslemede vermek de oldukça kolay. Temel adres yapısında şöyle:

http://siteadresi.niz/?cat=11,12&feed=rss2

Burada, cat=11,12 farkedeceğiniz üzere, beseleme çıktısına eklemek istediğini kategorilerin ID numaralarını temsil ediyor. Yani örnek olarak 11 ve 12 ID numarasına sahip kategoriler bu linkte, tek beselemede güncellensin denmiş. Permalink yapısında da kategori isimleri benzer şekilde kullanılarak bir beseleme linki üretilebiliyor. Örneğe bakalım:

http://siteadresi.niz/category/cat1,cat2/feed

Bu örnek bize şunu söylüyor, site adresinizden sonra bir taksim işareti ve ardından permalink ayarlarının yapıldığı sayfada kategori temeli olarak belirlediğiniz isim (varsayılanda category) verilecek. Ondan sonra yeniden taksim işareti ile devam edilip, tek linkde beslemeleri üretilsin istene kategorilerin kıs isimler, aralarında virgülle ayrılacak şekilde eklenecek. Sonra buna /feed ilave edilecek.

Örnekleri kendi tarayıcınızda kendi adresiniz üzerinde denemenizi öneririm.

WordPress Etiket Feed URL

Etiketlerin besleme url adresi de aynı mantıkta oluşturuluyor. Sadece bir farkla ki o da temel adres yapısında etiketlerin kategori gibi ID değil de isimlerinin kullanılması. Örnekleyelim:

http://siteadresi.niz/?tag=tagname&feed=rss2
http://siteadresi.niz/?tag=tag1,tag2&feed=rss2

Permalinkte kategori temeli gibi etiket temelini kullanmayı unutmayalım. Etiket temeli olarak bir şey oluşturmadıysak varsayılandaki tag kelimesi kullanılıyor:

http://siteadresi.niz/tag/etiket-ismi/feed/

İki besleme yapısıyla daha yazıya son verelim.

WordPress Tüm Yorumlar Feed URL

WordPress sitenizdeki yorumların bir besleme çıktısının linkini verir:

http://siteadresi.niz/?feed=comments-rss2
http://siteadresi.niz/comments/feed/

WordPress Yazı Temelli Yorumlar Feed URL

WordPress sitenizdeki belirli bir yazının yorumlarını besleme olarak çıktı vermek istiyorsanız:

http://siteadresi.niz/?p=11&feed=rss2

Burada p=11 bölümündeki 11 yerine yazının ID numarasını yazacağız. Permalink olarak da aşağıdaki modeli kullanabilirsiniz:

http://siteadresi.niz/yazi-ismi/feed/

Anlaşılmayan, eksik veya yetersiz gördüğünüz yerleri aşağıda yorum bölümünden yazmayı unutmayın.

BİR CEVAP BIRAK

Yorumunuzu ekleyin
Buraya adınızı yazın