PAYLAŞ
Bismillahirrahmanirrahim Arapça Nasıl Yazılır

Bismillâhirrahmânirrahîm.

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Zamân içerisinde, hem de işimiz gereği olmasından, günlük hayatta çok kullanılan Arapça harf, kelime, sıfat ve tamlamalar ile bazı âyet ya da âyet kısımlarının yazım şekli ile ilgili ihtiyaç olduğunu farkettim.

Öyle ki; Arapça dil bilgisine sahip kimse olsun olmasın, kolaylık açısından yahut tereddüt edilmesinden sebeple internette arama yapılabiliyor. Kendi şahsımda bunu tecrübe ettiğim için bir süredir bunlara blogumda yer verme düşüncem oluşmuştu.

Şimdi buna, bir işe başlama usûlüne uyarak, besmele, hamdele ve salvele ile başlamaya karar verdim. Mevlâ Te’âlâ muvaffak eylesin. Âmin. İlgili bölümdeki içeriklere Arapçası kategorisinden ulaşabilirsiniz. Yazıların asıl amacı, anılan kelimenin Arapça yazımını kopyalanabilir bir metin formatında vermek ve kısaca kelime manasına değinmek olup, kelimenin içeriği ya da derinliği ile ilgili ilmî bir amaç taşımamaktadır (Şimdiden eleştirileri savuşturuyorum :)).

Bismillâhirrahmânirrahîm Arapça Nasıl Yazılır

Besmelenin Arapça yazılışı nasıldır? Arap harfleriyle bismillâh ve bismillâhirrahmânirrahîm yazılışı nasıldır?

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Yukarıdaki yazım, Bismillâhirrahmânirrahîm’in Arapça harflerle ve Arapça yazım kurallarına göre yazılmış hâlidir. Bununla birlikte, Arapça hat farklılıkları sebebiyle, dil bilgisi kuralları değişmeksizin besmelenin görsel olarak farklı şekillerde yazıldığını görebilirsiniz. Ben web sitemde Traditional Naskh fontunu kullanıyorum. Bu fontu görüntüleyemeyen kullanıcılar Traditional Arabic olarak çıktı alacaklardır.

Besmelenin Okunuşu

Besmelenin okunması ise şu şekilde olacak: Besmele Oku – Dinle

Bismillâhirrahmânirrahîm Anlamı

Besmelenin kelime mânâsı, Rahmân ve Rahîm olan Allâh’ın ismiyle! şeklinde verilmektedir. Arapça’dan Türkçe’ye çevirisi budur.

Bismillâhirrahmânirrahîm Âyet midir?

Hanefî fakihlerince, sûrelerin başlarında bulunan besmeleleri o sûrelerin birer parçası değildir, ancak müstakil birer âyet olup, sûrelerin aralarını ayırmak ve kendileriyle teberrük olunmak için mükerrer olarak inmiştir. (Kur’ân-ı Mecîd ve Tefsirli Meâl-i Âlîsi)

Eûzu billahi mineşşeytanirracim Arapçası

Besmelenin mânâsı ve hattâ tefsirli mânâsı ile Arapça ve Türkçe okunuşlarına yer verdik. Elbette burada eûzu besmele hakkında da yazmadan olmaz. Aşağıda Arapça yazımını görebilirsiniz:

اَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

Eûzu besmele olarak ifade edilen besmelenin, öncesinde zikrettiğimiz besmeleden farkı, başında taşlanmış şeytandan Allâh’a sığınmanın bulunmasıdır. Nitekim mü’min için tüm sığınmalar ancak Allâh’a olacaktır ve burada da Allâh’a (celle celâluhû) sığınma zikredilmiştir.

Eûzu Besmelenin Anlamı, Ne Demektir?

Eûzubillâhimineşşytânirracîm kelime mânâsı:

(اَعُوذُ) Sığınırım, kime sığınırım? (بِاللهِ) Allâh’a, kimden sığınırım? (مِنَ الشَّيْطَانِ) şeytandan! öyle bir şeytan ki (الرَّجِيمِ) taşlanmıştır.

Besmele Hakkında Hadisler

Besmele ile ilgili pek çok hadîs-i şerîf günümüze intikal etmiştir. Bunlardan en çok bilinenleri:

  • Besmele ile başlanmayan her iş(in hayrı) noksandır.
  • Besmele her hayrın başıdır.
  • Her kim inanarak besmele okursa dağlar da onu la tesbih eder, ancak dağların tesbihi duyulmaz.

Başlık, soru geldikçe veya bilgi edinildikçe genişletilecektir.

Besmele Resimleri

Besmelenin farklı font, hat ve arkaplanlar üzerine yazılmış çok hali var. Bunlardan birkaçını da yazıya eklemek istedim. Resimlere tıklayarak büyük halini görebilirsiniz.

 

5 YORUMLAR

  1. Sayfanızdaki görsellerden 2. Satırda hem sağdaki hem soldaki görselde rahmanir… deki mim harfi eksiktir. Yazım hatalıdır. Bilginize

    • Uyarınızı için teşekkür ederim ama her ikisinde de kendi hattı çerçevesinde “م” harfi mevcuttur.

    • Evet, Hanefi mezhebinde görüş budur, yani bazı başka ayetler gibi tekrar tekrar inmiş birer âyettir.

BİR CEVAP BIRAK

Yorumunuzu ekleyin
Buraya adınızı yazın