PAYLAŞ
HTML Metin Düzenleyen Etiketler

Çok kullanılan HTML etiketlerini metin düzenleyiciler, tablolamalar ve resim düzenleyiciler olarak temelde üçe ayırabiliriz. Aslında bunları belki alt katgorilere de ayırmak mümkün olabilir. Şimdi ben bunları üçe ayırıyorum ve yatay çizgiyi de metin düzenleyenler sınıfına koyuyorum. Etiketlerin anlatımlarını olabildiğince sade yaparak, özellikle niteleyicilerle genişleyen kullanımlarına ayrıca değinmeyi düşünüyorum. Niteleyicilere inşeallah CSS konularında derinlemesine bakacağız. Şimdi Metin düzenleyen etiketlerle başlayalım:

p (Paragraph) Bir paragraf başlatır. Başlatma etiketi <p> ve sonlandırması </p> şeklinde kullanılır. Bir p etiketi bazı niteleyiciler kullanabilir. Sayfanızda bir paragrafı <p>Buraya yazarak</p> gösterebilirsiniz. Paragraf etkisini görmek için html dosyanızı açarak p etiketini deneyin.

b (Bold) Bir karakter, karakter dizisi ya da komple bir metin için kalınlaştırma etkisi verir. b etiketi <b> ile başlar </b> ile biter. Başlama ve bitiş etiketlemesi arasındaki tüm karakterleri kalın yazı şeklinde gösterir. Vurgu yapmak istediğiniz bir kelimeyi kalınlaştırmak için <b>Buraya</b> yazmanız yeterlidir. Cümle ya da kelime içinde herhangi bir yerde kullanılabilir, bütünlüğü bozmaz. b etiketi çeşitli niteleyiciler kullanabilir. Kullanımı çok basit olan bu etiketi hemen deneyin, çok yerde kullanacaksınız.

i (Italic) Eğik yazı için kullanılan i etiketi içine aldığı karakter, karakter dizisi ya da komple bir metni eğik gösterir. Kullanım için eğik yazılacak metin <i>Buraya</i> yazılmalıdır. Bir eğik yazı yazmak için şimdi index.html dosyanızı açıp deneyebilirsiniz.

h1 h2 h3 (Head) Başlık belirtmek için kullanılır. Tarayıcı ve arama motorları h etiketini gördüğünde bunu bir başlık olduğunu anlar. h etiketinin temeli h1, web sayfanızdaki en büyük başlığı belirtir. Tarayıcılar ve aramamotorları tarafından 6 standart (h1, h2, h3…) h boyutu yorumlanır. h etiketi <h1> ile başlar ve </h1> ile biter. h etiketiyle bir başlığı göstermek için <h>Buraya Yazarak</p> gösterebilirsiniz. 

sub (Subscript) Subscript etiketi özellikler kimyasal konularda kullanılan alt karakterleri basar. <sub> ile başlar ve </sub> ile biter. Örneğin H2O formülünü doğru yazmak için 2 sayısını H<sub>2</sub>O şeklinde subscript etiketi içine almamız gerekir. index.html dosyanızda hemen bir kimyasal formül yazarak nasıl kullanıldığını tecrübe edin.

sup (Superscript) Superscript etiketi özellikle üslü sayılar ve marka imlemeleri için kullanılan, karakter üstündeki küçük karakterleri basar. Bunu aynı zamanda kaynakçaya işaret ederken de kullanabilirsiniz. Joomla!TM yazmak için izleyeceğimiz yol şu olacaktır: Joomla!<sup>TM</sup>. HTML dosyanızda bunu deneyebilirsiniz.

br (Break) Break ile satır atlayabilirsiniz. Her br etiketi 1 satır aşağı inilir. br etiketi eski HTML sürümlerde <br> şeklinde kullanılan ve kapaması olmayan, boş bir etikettir. Dolayısıyla br etiketi <br> şeklinde kullanılır ve bu haliyle görevini tamamlar. Birden fazla br birarada kullanılabilir. br etiketi paragraf oluşturmaz. Ayrıca çok sık kullanılan br etiketinin XHTML uyumuluğu için <br /> şeklind ekullanılması gerektiğini burada hatırlatalım. Konu XHTML başlığımızda detaylı şekilde anlatılacaktır. html dosyanızda 1 ve birden fazla br etiketlerini yanyana kullanarak oluşturduğu etkiye bakıp p etiketi ile karşılaştırmasını yapın.

blockquote (Block Quote) Bir alıntı metni göstermeye yarayan bu etiket <blockquote> ile başlayıp </blockquote> ile biter. Başlangıç ve bitiş etiketi arasındaki metni alıntı şeklinde girintili olarak gösterir. Bu etiket bir paragraf oluşturmaz. Paragraf içinde girintili bir metin bloğu oluşturmaya yarar. Şimdi blockquote etiketini denemeye başlayabilirsiniz.

abbr (Abbreviation) Kısaltmaları göstermeye yarayan bu etiket ile bir kısaltmayı abbr etiketi içine alıp neyin kısaltması olduğunu açıklayabilirsiniz. abbr etiketi boş olarak kullanılamaz ve title niteleyicisine ihtiyaç duyar. Örnek kullanım şu şekildedir: <abbr title=”Content Management System”>CMS</abbr>. Şimdi index.html dosyanızda abbr kullanarak bir kısaltma yapın ve tarayıcınızdan nasıl göründüğüne bakın.

center Ortalama etiketi olan center, içinde olduğu tablo ya da katmana göre ortalama görevini yerine getirir. Ortalanmak istenen girdi açma ve kapama etiketleri arasında <center>Burada</center> yer almalıdır. center etiketini html dosyanızda hemen tecrübe edin.

!– HTML Yorum etiketi ya da Admin yörum etiketi de denen bu etiket ile web sayfamızı gösteren HTML satırlarımız arasında küçük notlar yazabiliriz. Yorum etiketi içinde yazılan düz metin ya da HTML biçimlemeler hem yorumlanmaz hem de gösterilmez. Böylelikle bazı HTML etiketleri de dilediğimiz zaman silmeden gösterimden kaldırabilir, daha sonra düştüğümüz nottan bularak tekrar yorum dışına almak suretiyle etkinleştirebiliriz. HTML yorum etiketi <!– ile başlar ve –> ile biter. <!–Buradaki Yorum ve Kodlar–> gözükmez ve etkisizleşir. Şimdi bu etiketi deneyiniz.

hr (Horizontal (Line)) hr etiketi, içinde bulunduğu katman boyunca yatay bir çizgi oluşturur. Etiket boştur. Sonlandırması, yani kapatma etiketi bulunmamaktadır. Dolayısıyla XHTML uyumluluğu için <hr> yerine <hr /> şeklinde kullanılması gerekir. hr etiketi kullanıldığı satırda tekbaşına yatay çizgi gösterir. İki kelime arasında, bir kelime ya d aresmin yanında hr etiketi kullanırsanız soldan sıralı olarak 2. sırada bulunan bir alt satırda gözükür. index.html dosyanızda bunu deneyerek görebilirsiniz.

Bir sonraki yazımızda tablolama etiketlerine değineceğiz.

 

BİR CEVAP BIRAK

Yorumunuzu ekleyin
Buraya adınızı yazın