PAYLAŞ
Joomla 1.5 Modül Yerleşiminde style Kullanımı

Joomla 1.5 Modül Yerleşiminde style KullanımıDaha evvel forumda değinmiştim. Ancak yeteri kadar dikkat edilmediğini yine forumdan görüyorum. Aynen mambo ve Joomla 1.0 sürümlerde olduğu gibi 1.5 sürümlerde de modül sitilleri mevcut. Joomla 1.0 sürümlerde -1, -2 gibi kullandığımız modül yerleşimi tanımlarının 1.5 sürümler için biraz değiştiğini görüyoruz. Joomla! 1.5 ile değişikliğe uğrayan yerleşim sitillerine değinerek, modül yerleşimi kullanımının kolaylaşmasına katkıda bulunmayı hedefliyorum. Şimdi buyrun başlayalım:

 

Daha evvel forumda değinmiştim. Ancak yeteri kadar dikkat edilmediğini yine forumdan görüyorum. Aynen mambo ve Joomla 1.0 sürümlerde olduğu gibi 1.5 sürümlerde de modül sitilleri mevcut. Joomla 1.0 sürümlerde -1, -2 gibi kullandığımız modül yerleşimi tanımlarının 1.5 sürümler için biraz değiştiğini görüyoruz. Joomla! 1.5 ile değişikliğe uğrayan yerleşim sitillerine değinerek, modül yerleşimi kullanımının kolaylaşmasına katkıda bulunmayı hedefliyorum. Şimdi buyrun başlayalım:

Joomla! 1.5 sürümlerde temaya modül yerleşimi eklemeye burada değinmiş miydim hatırlamıyorum. Ancak forumda bundan bahsetmiştim. Standart olarak yerleşim ekleme kodunu

 

 
<jdoc:include type="modules" name="pozisyonismi" style="xhtml" /> 

şeklinde vermiştik. Burada dikkat ederseniz include edilen şeyin türü, yeri ve sitiline değiniliyor. Daha evvel farkında olmadığınız nokta belki de bugün bahsedeceğim style (sitil) kısmı. Önceki 1.0 sürümlerde yerleşim isminin yanında bazı rakamlarla ifade edilen sitiller artık isimlerle yer değiştirdi. Belki 1.0 sürümler zamanında da hiç dikkatinizi çekmemiş ya da dikkatinizi çekmesine rağmen öğrenme fırsatınız bulunmamış olabilir. O zaman şimdi sırasıdır. Bir modül yerleşimini Joomla temanıza eklerken ona verebileceğiniz biçimler, kullanmaya başladığınızda sizi çok memnun edecek.

Öncelikle eski sitilleri bilenler için kısa bir şekilde tablo ile değinelim:

Eski

(Joomla! 1.0 ve Mambo Sürümler)

Yeni

(Joomla! 1.5 Sürümlerden İtibaren)

0table
1horz
-1none
-2xhtml
-3rounded
 outline

Şimdi biraz daha detaylı inceleyelim.

Eski sürümlerdeki 0 yerine Joomla 1.5’te table kullanmak

Eski sistem css dosyalarınız için ideal olmakla birlikte artık bu tarz dosyalar kullanıldığını sanmıyorum. Genelde css dosyalarımız hazır temalardan dolayı hazır dosyalar. Böyle olunca genelde de yeni temalar tercih edildiği için dosyalarımız son teknoloji. Kendi hazırladığımız temalarda ise eski bilgilerimizi kullanıyor olsak da genel kod teknolojisine uygun yapılar kullandığımızı sanıyorum.Kullanım şekli:

Eski sürümlerde 0
 
<?php mosLoadModules ( 'pozisyonismi',0); ?>

veya

Eski sürümlerde standart
 
<?php mosLoadModules ( 'pozisyonismi' ); ?>

yerine Joomla 1.5 sürümlerde

Joomla! 1.5 modül yerleşim sitili table.
 
<jdoc:include type="modules" name="pozisyonismi" style="table" />

kullanıyoruz.

Joomla Themes

Eski sürümlerdeki 1 yerine Joomla! 1.5 sürümlerde horz kullanmak

Tablo mantığında bir sitil daha. Aynı pozisyondaki modülleri altalta değil yanyana yayınlamanız için uygun. Bu aslında forumlarda da çok sorulan bir konu. Aynı yerleşimdeki birden fazla modülü alt alta değil de yanyana sıralatmak. 1.0 sürümler zamanında da çok sorulan bu sorunun cevabı o zmaan için 1, şimdi ise modül sitilinde horz kullanmak.

Eski sürümlerdeki yatay sıralama
 
<?php mosLoadModules ( 'pozisyonismi',1); ?>

yerine artık

Joomla! 1.5 modülleri yatay sıralatma.
 
<jdoc:include type="modules" name="pozisyonismi" style="horz" />

kullanıyoruz. Böylelikle modülleri yatay sıralatabiliriz.

Eski sürümlerdeki -1 yerine none kullanmak

Modül tablosunda sadece yayın kısmını gösterir. Yani eski sitillerden hatırlayacağınız moduletable th ve benzer sitilleri görmezden gelir. Böylece modül başlığı ve modül çerçeveleri gösterilmez. Değişik bir sitil olarak bazı ara modülleri kullanmak için idealdir. Genel olarak modüllerinizin css sitillerine dokunmadan yapabileceğiniz işlerden birine iyi bir örnek.

Eskiden 1.0 sürümlerde şöyle kullnıyorduk:

Joomla! 1.0 modüllerde başlık ve çerçeve kapatmak
 
<?php mosLoadModules ( 'pozisyonismi',-1); ?>

1.5 sürümlerden itibaren ise Joomla! özgün kod yapısına göre kullanımımız şu şekilde olmalı:

Joomla! 1.5 Modül yerleşiminde başlık ve çerçeve göstermemek.
 
<jdoc:include type="modules" name="pozisyonismi" style="none" />

Joomla Themes

Eski sürümlerdeki -2 yerine xhtml kullanmak

Varsayılan modul şablonu olan -2 kullanımı, yeni nesil Joomla kodlarında xhtml olarak karşımıza çıkıyor. Standart olarak bu sitilin kullanılması yerinde olur. Bu sitil, tüm css sitillerinizin modül üzerinde gösterilmesini sağlar. Eski kullanımı olan

Joomla! 1.0 standar modül yerleşim tanımı
 
<?php mosLoadModules ( 'pozisyonismi',-2); ?>

yerine artık 1.5 sürümlerde xhtml uyumlu standart yerleşim sitili olarak şunu kullanıyoruz:

Joomla! 1.5 modül yerleşiminde standar xhtml uyumu.
 
<jdoc:include type="modules" name="pozisyonismi" style="xhtml" />

 

Eski sürümlerdeki -3 yerine rounded kullanmak

Aslında eski sürümler zamanında genel olarak tablolardan oluşan temalar kullanmamız sebebiyle yuvarlak hatları da yine tablolarla kolaylıkla hazırlayabiliyordurk. 1.5 sürümlerde ise bu iş daha da kolaylaşıyor. Ayrıca detaylı olarak değindiğimiz rounded kullanımı için temamızda yerleşim tanımımız değişiyor. İçiçe divler ile herkesin kolayca yuvarlak köşeli modüller oluşturmasına imkan veren bu özelliği seveceksiniz.

Eski sürümlerde

Joomla! 1.0 ile yuvarlatılmış köşeler
 
<?php mosLoadModules ( 'pozisyonismi',-3); ?>

şeklindeki -3 kullanımı yerine Joomla! 1.5 sürümlerde

Joomla! 1.5 modüllerde rounded kullanımı.
 
<jdoc:include type="modules" name="pozisyonismi" style="rounded" />

şeklinde rounded tanımı kullanarak bu konuyu çözüyoruz.

Joomla Themes

outline kullanımı

Joomla! 1.5 sürümler ile yeni gelen bir sitil ise outline. Bu sitil ile bir yerleşimdeki tüm modülleri tp=1 ile göstermemiz mümkün. Bence pk mühim değil ama deneyerek görebilirsiniz. Kullanımı şu şekilde:

Joomla! 1.5 Modül outline.
 
<jdoc:include type="modules" name="pozisyonismi" style="outline" />

Forumda anlattığımda bu anlatımın hiç bir yerde olmadığını iddia etmiştim. Tabii Türkçe kaynak olması ve bu şekilde madde madde her sitile detaylı  olarak değinilmesi sebebiyleydi iddiam. Şu anda sanırım sağda solda vardır. Malum, bir yerde yayınlayınca her tarafta kopyalanarak dağıtılıyor. Bunda da bir sorun yok aslında, biz de bilinsin diye paylaşıyoruz neticede.

Güle güle kullanın.

BİR CEVAP BIRAK

Yorumunuzu ekleyin
Buraya adınızı yazın