PAYLAŞ
Joomla İçerik Girişinde Meta Verilerini Kullanmak

Az evvel forumda denk gelen bir soruya daha evvel hiç değinmediğimizi farkettim. Soruyu forumda cevaplarken buna günlüktede yer vermemin uygun olacağını düşündüm. Soru, Joomla! içerik girişindeki meta veri alanlarının kullanımını içeriyordu. Aslında belki kısmen değinilmiş şeyler olsa da özellikle botlar (robots) ve yazar (author) kısmına daha evvel değindiğimizi hiç hatırlamıyorum. Kullanım itibariyle Joomla! esnekliğinin göstergelerinden olan bu alanlardan orta seviyede bahsetmek istiyorum. Konuyu anlatmamıza vesile olan pdr_4D isimli kullanıcımıza da teşekkür ediyorum.

 

Esasen forumda verdiğim cevabı aynen yazıyorum. İnşeallah Google amca kızmaz.

-Amca onu da ben yazdım 🙂

Joomla!’da içerik girişinde meta veri bilgileri nasıl kullanılır?

Tanım (description):

İçerik için HTML meta description tanımını doldurur. Yani sayfaları tarayan botlar için o sayfanın içeriği hakkında açıklama metni verir. Arama motorlarında ve diğer tarama botu kullanan dizinlerde, bu sayfa, bu açıklama ile yer alır. Burası boş bırakılırsa, botlar tarafından sitenin genel yapılandırma ayarları içinde yer alan site açıklaması kısmı (dolu ise) kullanılır. Her ikisi de boş ise açıklama çekilemez, sayfanın tanımlanması ve bu tanımlamaya bağlı diğer dizinleme işlemleri gerektiği gibi ya da yeteri kadar yapılamaz.

Anahter Kelimeler (keywords):

Joomla İçerik Girişi Meta Verileri Alanı

İçerik için HTML meta keywords tanımını doldurur. Yani sayfanın aranma kelimelerini, arandığında bulunmasını amaçladığı, içerik ilişkisi olan hedef kelimeleri içerir. Tarama botları bu anahtar kelimeleri, sayfanın kategorilenmesinde ve yapılan aramalarda neticelere getirilmesinde kullanmak üzere değerlendirir. Burası boş bırakılırsa, tarama yapan bot için o içeriğin özel anahtarları olmaz ve sitenin genel anahtarları kadar ilişki kurulabilir.

Botlar (robots):

İçerik için HTML meta robots tanımını doldurur. Meta etiketlerinden robots niteliği, eklendiği sayfanın robotlar tarafından nasıl kullanılabileceğini belirler. Varsayılanda bu etiket Joomla tarafından index, follow olarak doldurulur. Yani dizinlenebilir ve içeriği, özel olarak ayrı tutulan kısımları varsa onlar hariç olmak üzere takip edilebilir. Joomla! varsayılanda bu şekilde doldurduğu için siz dilerseniz bu içerikte değiştirmek üzere botlar alanını kullanabilirsiniz. Örneğin noindex yazarsanız bu sayfa botlar tarafından indekslenmez. meta name robots hakkında Google üzerinde araştırma yaparak kullanımı hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Botlar kısmı bu maksatla kullanılıyor. Genelde kullanmıyoruz.

Yazar (author):

İçerik için HTML meta author tanımını doldurur. Meta etiketlerinden author niteliği, içeriğin yazarını belirtir. Normalde Joomla bu etiketi, içeriğin doğal yazarının (içeriği giren oturum açmış kullanıcının) sistemde yer alan ismi ile doldurur. Joomla!’da yer alan, içeriğin yazarının rumuz kullanabilmesi özelliği kullanılıyor olsa da meta alanında bu rumuza değil, yazarın sistemdeki ismine yer verilir. Hal böyleyken, meta author kısmını dilediğiniz gibi doldurabilmek üzere böyle bir alan açılmış. Buraya bir şey yazarsanız, Joomla meta author alanını bununla doldurur…yazıyı kim girmiş olursa olsun.

Anlaşılmayan noktaları aşağıdaki yorum formundan sorabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Yorumunuzu ekleyin
Buraya adınızı yazın